Karate voor Kinderen

In onze club zijn kinderen welkom vanaf het eerste leerjaar.

Karatetraining voor kinderen wordt al spelenderwijs aangeboden, gericht op hun leergierigheid en hun natuurlijke behoefte aan contact, competitie en spel. Voor kinderen is karate een gepaste uitlaatklep die door het sportieve en vormende aspect mee instaat voor een harmonieuze ontwikkeling tot volwassen.

Voor kinderen wordt er een aangepast gradensysteem gehanteerd, waarbij er nog enkele tussenstappen (tussen de opeenvolgende graden) worden toegevoegd. Daardoor kunnen ze hun vorderingen op de voet volgen.

Deze tussengraden zijn zichtbaar door ‘streepjes’ op de gordel of door twee kleuren op een gordel. Kinderen zijn zeer trots als ze bijvoorbeeld de geel-oranje gordel mogen omdoen, omdat die aangeeft dat ze bijna klaar zijn om deel te nemen aan het examen voor de oranje gordel.

Kinderen meten zich ook graag met andere kinderen. Daarom zijn er aangepaste wedstrijdreglementen voor hen, want vooral de gevechtscompetitie is voor jonge karateka’s niet altijd de geschikte wedstrijdvorm. De gevechtsvormen zijn vereenvoudigd, er worden extra leeftijds- en gewichtsklassen ingevoerd en het reglement in verband met contact wordt streng toegepast.

Zowel op wedstrijden als tijdens de karatelessen wordt er een grote nadruk gelegd op de normen en waarden van karate. De jonge karateka ontwikkelt een houding van respect voor de fysieke en mentale integriteit van de andere. Deze houding wordt ontwikkeld door het eerbiedigen van de dojo-kun, de gedragsregels voor het oefenen van het karate